Новини

Ruukki ремонтира фасадата на производствената сграда на Metsa Wood във Vilppula, ФинландияУникалната стоманена конструкция на Ruukki поддържа новата забележителност в СтокхолмRuukki осъществи доставките на строителна площадка в КазахстанКъде е по-добре да се живее – в апартамент или къща? Пет причини да изберете къщата....Стоманени конструкции от Ruukki за VärtaterminalenСтоманени рамки от Ruukki за летище в РейкявикRuukki Liberta ™ Cor-Ten® 600 за Национален исторически музей в МанчестърСтоманени профили на Ruukki за Bittium Corporation Сандвич панели Ruukki за селскостопански обектиОбновяването на фасадата от Ruukki помага за напредъка на бранда Hämeen Kirjapaino

Метални покриви - история и функционалност

Метални покриви - история и функционалност

22-12-2017

В съвременното строителство, всеки търси надеждност, бързина и приемлива цена. В този смисъл, изключително актуален и целесъобразен вариант са металните покриви. Те напълно съчетават изброените предимства, което ги прави предпочитана и популярна опция за покриви на различните видове сгради. С всяка изминала година, металните керемиди, произведени в скандинавските страни, където имат дългогодишни традиции и опит в тази област, стават предпочитан материал за покриви. Продукцията на RUUKKI се отличава с безупречни технически характеристики, функционалност и модерна визия. Всеки клиент има възможност да избира между разнообразни варианти, за да намери най-добрият метален покрив, спрямо своите нужди и желания.

 

История на металните покриви

Те притежават многостранна функционалност, поради което в нашето съвремие се полагат върху жилищни и търговски сгради, върху обществени и индустриални билдинги. Произвеждат се различни стилови профили, така че да паснат идеално на всякакви строителни нужди и ситуации.
Металният покрив има история с много дълбоки корени. Визията му е бляскава в буквален и в преносен смисъл. Може да го видим върху стари сгради в редица световно-известни градове. В началото на Ренесанса, за направата на покриви са използвани различни метали, като цинк, мед и олово. Това обаче е доста скъп вариант, заради ръчния труд, който се изисква. С настъпването на Индустриалната революция се създават по-леки материали, които се транспортират по-евтино с железници. Това довежда до значителен спад в цената на металните покриви. Те стават достъпен вариант за повече хора с различно социално и икономическо положение.
От средата на миналия век нараства и разнообразието на стилове и форми при металните покриви.
В наши дни металните листове могат да се нарежат на по-дълги панели, с по-добре оформена и гъвкава повърхност.

 

Характеристики на металните профили RUUKKI

Металните керемиди и профили на RUUKKI, независимо дали са вълнообразни или трапецовидни, са предварително формовани (пресовани). Изготвени са от висококачествена, горещо поцинкована стомана (цинк средно 270g/m2) или стоманена ламарина с дебелина 0,50mm, която е с еднороден по химичен състав и високачествени механични свойства. Всеки един метален лист преминава и допълнителна промишлена обработка. Нанасят се подгрундов фосфатен и грундов слой по долната и лицевата повърхност, както и цветно полиестерно покритие по горната (лицева) повърхност. Това е метод, който осигурява защита от корозия, устойчивост на атмосферни влияния, естетичен и приятен външен вид.
Цветовата гама на металните керемиди и профили е изключително богата. Металният покрив може да наподобява характерните шарки на глинени керемиди, на дървесина или викториански метални плочи. За да се получи желаната визия, стоманеният и алуминиевият материал се обработват до получаването на индивидуални  и реалистични форми, със сложни и начупени повърхности.

 

Метални покриви - как и защо да ги изберем

В нашето забързано време търсим във всичко надеждност, бързина и приемлива цена. При модерното съвременно строителство това е особено актуално. Така металните покриви или керемиди съчетават тези предимства и стават предпочитан и популярен материал за покриви. Със всяка изминала година по покривите се слагат все по-вече метални керемиди, произведени в страни с традиции в тази област – Скандинавия -Финландия, Швеция и други европейски държави. Различните производители  предлагат продукция, отличаваща се както по външен вид, също и по технически характеристики. Искаме да се ориентираме в голямото многообразие и да изберем  най-подходящите метални покриви и керемиди.

 

 Ще се опитаме да  отговорим на основните въпроси.

Какво представляват
Това е многостранен строителен материал. В нашето съвремие се  полага върху жилищни и търговски сгради, върху обществени и индустриални билдинги. Произвеждат се много и разнообразни видове - като профил и стил, така че да паснат при всякакви строителни нужди и ситуации.
 Металния покрив има история и тя е с много дълбоки корени. Видът му е бляскав в буквален, и преносен смисъл. Може да го видим върху много и известни стари сгради в различни световно - известни градове. В края на средновековието и началото на ренесанса са използвани метали за покриви - цинк, мед и олово.Това е доста скъпо, поради ръчния труд, който се изисква. С настъпването на индустриалната революция,  и към средата на деветнадесети век се създават по-леки материали, транспортират се по-евтино със железница. Това довежда до значително спадане цената на металния покрив.Той става достъпен за повече хора и с различно социално и икономическо положение.
А от средата на миналия век има още по-голямо разнообразие на стилове и форми при металните покриви. Днес, металните листове могат да се нарежат на по-дълги панели, с по-добре оформена гъвкава повърхност и това  създава впечатлението, че  те са направени от отделни плочи. Важно е да знаем,че металните керемиди и профили,  независимо дали са вълнообразни или трапецовидни, са предварително формовани (пресовани) покривни листове. Изготвени са от висококачествена горещо поцинкована стомана (цинк средно 270g/m2) или стоманена ламарина с дебелина 0,50mm, които са еднородни по химичен състав и механични свойства. Всички метални листове имат и допълнителна промишлена обработка. Нанесени са подгрундов фосфатен и грундов слой по долната и лицевата повърхности и цветно полиестерно покритие по горната (лицева) повърхност. Това полиестерно покритие осигурява защита от корозия, устойчивост на атмосферни влияния и естетичен и приятен външен вид на продуктите.  Цветовата гама на металните керемиди и профили е доста разнообразна.Те могат да наподобяват характерните шарки на глинени керемиди, на дървесина или викториански метални плочи. За да се получи желания вид, алуминиевия и стоманения материал се обработват докато се получат индивидуални  и реалистични форми. Ако  металните покрития са като отделни керемиди или летва те са подходящи за покриви със сложна и начупена повърхност.Метални покриви - история и функционалност

» Всички новини