Новини

Ruukki ремонтира фасадата на производствената сграда на Metsa Wood във Vilppula, ФинландияУникалната стоманена конструкция на Ruukki поддържа новата забележителност в СтокхолмRuukki осъществи доставките на строителна площадка в КазахстанКъде е по-добре да се живее – в апартамент или къща? Пет причини да изберете къщата....Стоманени конструкции от Ruukki за VärtaterminalenСтоманени рамки от Ruukki за летище в РейкявикRuukki Liberta ™ Cor-Ten® 600 за Национален исторически музей в МанчестърСтоманени профили на Ruukki за Bittium Corporation Сандвич панели Ruukki за селскостопански обектиОбновяването на фасадата от Ruukki помага за напредъка на бранда Hämeen Kirjapaino

Първата финландска зала с почти нулева енергия от Ruukki Construction Част 2 - Енергийно ефективни решения

Първата финландска зала с почти нулева енергия от Ruukki Construction         Част 2 - Енергийно ефективни решения

24-04-2018Основата и покривът работят заедно


На покрива на техническата част на залата са инсталирани общо 24 слънчеви колектора Ruukki Classic®. Слънчевата система Classic® се интегрира с покрива. Ruukki Строителните енергийни конструкции са включени в основата за използване на възобновяемата енергия за отопление на сградата.
Слънчевите колектори събират топлинна енергия от слънцето през лятото и го прехвърлят на почвата през енергийните конструкции. Почвата действа като сезонен термичен резерв, подобно на батерия. Под сградата глинен слой се простира до дълбочина 11 метра. Глината има по-голям капацитет за съхраняване на топлината, отколкото например чакълът. През зимата се прехвърля енергия  обратно - от почвата, за да затопля сградата. Базовата площ на сградата възлиза на 1500 м 2 , а в основите й са използвани 64 пакета с енергия.
Енергията, съхранявана в почвата, се използва за отопление на сградата с помощта на отоплителни помпи. За охлаждане се използва отделно кладенец, пробит в скалата. Топлината, подавана към почвата през лятото, усилва мощността, произвеждана от отоплителните помпи.


Фасада, която генерира електричество


Слънчевата енергия се използва и във външните стени на сградата. Нашата южна фасада е инсталирана със слънчеви панели Ruukki®, които генерират електроенергия от слънчевата светлина за мрежата на сградата. Общо 40 от тези PV (фотоволтаични) панели се намират в стената. Предприятието включва, в допълнение към панелите, монтажни системи и електронни компоненти, както и мрежови връзки.
Панелите на Ruukki, които използват светлината на слънцето, са монтирани в сградата на обща площ от 61 м 2 .


Прозорци към светлината

Размерите и посоката на прозорците на сградата са оптимизирани за енергийна ефективност. Големите прозорци са насочени на юг и запад. Необходимостта от изкуствено осветление се намалява от прозорците, поради тяхната посока и повърхност. Традиционните големи прозорци внасят светлина, но също така излъчват топлина. В тази сграда стъклените прозорци с южно изложение са заменени от прозорци от поликарбонат. Тези прозорци с "дневна светлина" изолират топлината добре - топлите лъчи на слънцето през лятото не затоплят помещенията. В периоди на ярка дневна светлина светлината, която преминава през традиционните прозорци в закрити помещения, предизвиква отблясъци. Вместо това прозорците за дневна светлина разпространяват светлина в помещенията по приятно равномерен начин без отблясъци и не са необходими щори.
Основната цел на прозорците беше да се подобрят условията на работа, но въз основа на първите преживявания беше отбелязано, че прозорците създават приятна и равномерно разпределена светлина в пространството и че едва се нуждаем от изкуствено осветление през леките сезони. Извършихме симулации на осветление в помещенията, в които бяха инсталирани големи прозорци и резултатите бяха изненадващи: Възможно е да се спести повече от 50% от годишната осветителна енергия, ако се инсталират дневни сензори, а нивото на осветеност ще се коригира според наличната дневна светлина. Целевото ниво на осветеност беше 300 LUX, но резултатите бяха почти толкова добри в случая с 500 LUX.
На северната стена на сградата са вградени системните панели на Ruukki Construction, които образуват гъста структура с панелите.


Енергийно ефективни решения от RUUKKI за строителство.

 

Вижте:  Част 3 - Енергийни панели.

 

Първата финландска зала с почти нулева енергия от Ruukki Construction         Част 2 - Енергийно ефективни решения

» Всички новини